Utolsó kommentek

Bulvár

Steve Jobs visszavonul az Apple éléről

2011.08.25. 08:08 britta1

Bár számítani lehetett rá, a piacokat mégis váratlanul érte, hogy Steve Jobs lemondott az Apple elnök-vezérigazgatói pozíciójáról. Állítólag aktív elnök marad, de az elemzők kételkednek abban, hogy ugyanilyen tud-e maradni a világ legsikeresebb számítástechnikai cége.

Amióta 2004-ben hasnyálmirigyrákot diagnosztizáltak nála, azóta keringenek a Jobs lemondásával kapcsolatos hírek. Bár egy bonyolult műtétnek hála az alig öt százalékos túlélési rátájú rákot Jobs legyőzte, egészségügyi állapota azóta is problémás volt, csont soványra fogyott, májátültetésen esett át, és egyre hosszabb betegszabadságokat vett ki - idén például hivatalosan már év eleje óta lábadozott.

Ugyanakkor mindenki úgy gondolta, hogy az 56 éves Jobs előbb-utóbb visszatér a vállalat élére, hiszen ahogy korábban fogalmazott, ha majd úgy érzi, nem képes többi a vezetésre, le fog mondani. "Sajnos eljött a nap" - írta Jobs az Apple alkalmazottjainak augusztus 24-én.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejelentés napján egy Jobshoz közelálló alkalmazott, akit nem hatalmaztak fel nyilatkozatra, azt állította, hogy a vállalatvezető reggel óta az Apple-nél volt és minden megbeszélésen részt vett. Az informátor szerint Jobs gyenge volt, de azt is hozzátette, hogy a lemondást nem jelezte előre semmi: sem állapotromlás, sem bármilyen változás.

 

Arról, hogy a hír egyben Jobs visszaesését is jelenti-e, nincsenek információk, ugyanakkor elemzők szerint nehéz azt elképzelni, hogy a vállalatvezető más okból is lemondana erről a pozícióról. Jobs a bejelentés után egy érzelmes hangulatú találkozóra hívta a felsővezetőket, ahol azt is elmondta, hogy aktív elnöke marad a vállalatnak. A piacok ennek ellenére úgy reagáltak, ahogy arra számítani lehetett: a részvényárfolyam hét százalékot esett, és nehéz megjósolni, hogy hol lesz ennek a vége.

A piac szerint Jobs pótolhatatlan. Bár utóda, Tim Cook jó szakember, akinek ráadásul már komoly tapasztalatai is vannak, hiszen Jobs betegszabadsága alatt ő irányította a vállalatot, hiányzik belőle az a látnoki képesség, ami miatt az Apple a csúcsra jutott. Ugyanakkor óriási szerepe volt abban, hogy a vállalat bevételei ilyen jól alakultak, hiszen részt vett az iPodok, az iPhone-ok és az iPadek felfuttatásában is. Ahogy a Microsoft korábbi vezetője, John G. Connors fogalmazott: "Isten csak egyetlen Steve Jobsot teremtett, de az Apple sikeres marad Cook vezetése mellett is".

via

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gellerzeller.blog.hu/api/trackback/id/tr253179153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása