Utolsó kommentek

Bulvár

Folyik az olaj, folyik a pénz, fogynak az állatok

2010.06.14. 16:35 britta1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

43%-kal gyengültek a British Petrol részvényei az április 11-én a Mexikói öbölben történt robbanás óta. A svájci Credit Suisse Group becslése szerint a katasztrófával összefüggő kötelezettségek összesen 37 milliárd dollárral terhelhetik meg a brit társaságot. Az olajkútból április óta egyfolytában ömlik az olaj a tengerbe, csak a nemrég elhelyezett olajfogó dugó segítségével eddig 20 millió liter kiömlött olajat gyűjtöttek össze. A szennyezettség mértéke eddig a világon valaha volt negyedik legnagyobb olajkatasztrófává emelte az eseményt.  Az olajtársaság eddig összesen 1,6 milliárd dollárt fordított a Deepwater Horizon nevű olajfúró toronynál április 20-án történt robbanás következtében megindult mélytengeri olajszivárgás megakadályozására, és a következmények elhárítására. Ám a puszta pénzveszteségnél sokkal szörnyűbb az az ökológiai hatás, amelyet a katasztrófa okozott.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az olajszivárgást a teljes vízi élővilág megszenvedi. A vízi madarak tollazatára rátapad a sűrű olaj, ezzel szinte lehetetlenné téve a madarak hőháztartásának működését. A szárnyasok természetesen sem repülni, sem táplálkozni nem tudnak ebben az állapotban, s kiszáradnak, éhen halnak. Még a kimentett, megtisztított vízi madaraknak is csupán 1%-a éli túl az ilyen eseményt. A vízben élő emlősöknek alig jut oxigén, a víz felszínén úszó olajfolt pedig teljesen elszigeteli a vízi világot a napfénytől, aminek következtében a növényzet is elhal. Szakértők szerint a szivárgást legkorábban két hónap múlva lehet megszüntetni, amikor a BP mentesítő fúrásai több ezer méterrel a tengerfenék alatt elérik az olajkút csövét. A cég két ilyen fúrást kezdett, várhatóan mindkettő augusztusban fejeződik be. A tengerbe ömlő olaj a múlt hét végéig négy államban - Louisiana, Mississippi, Alabama és Florida államban - összesen 225 kilométernyi partszakaszt szennyezett be.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gellerzeller.blog.hu/api/trackback/id/tr812080709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása